A SZABADSÁG KIADÁSÁNAK SZABÁLYAI

Olvasóink értékelése: 3 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 


Több levelet, kérdést is kaptam mostanában a szabadság kiadásával és a szabadság kivételével kapcsolatosan, ezért a mai cikkem erről a témáról fog szólni.

Sajnos még mindig nagyon sok munkavállaló tévesen azt gondolja, hogy az éves szabadságának a kivételéről ő dönthet szabadon, és akkor mehet szabadságra, amikor csak szeretne, ez azonban a valóságban nem így van. 

A Munka Törvénykönyve világosan megfogalmazza, hogy a szabadság kiadásának joga a munkáltatóé. 

A szabadság kiadásának időpontját a munkáltató állapítja meg (a munkavállaló meghallgatását követően), amit a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölnie kell.

Naptári évenként 7 munkanap szabadságot a munkáltató – a munkaviszony első három hónapját kivéve – a munkavállaló által megjelölt időpontban köteles kiadni. Vagyis ez azt jelenti, hogy az éves szabadságunkból összesen csak 7 nap kivételéről dönthetünk mi, a többi szabadságunk kiadása felett a munkáltató rendelkezik.

A munkavállaló a szabadság kiadását 15 nappal korábban köteles kérni. A szabadság kiadásának időpontját szabályszerű bejelentés esetén a munkáltató nem mérlegelheti. A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja, de köteles megtéríteni a munkavállaló ezzel kapcsolatos kárát, például az előre befizetett és emiatt elbukott nyaralás költségét.

Ha a munkavállaló a naptári évben nem kéri a szabadsága kiadását, a munkáltató akkor is köteles azt kiadni. A kiadott szabadság tartamának legalább 14 összefüggő naptári napot el kell érnie.

A szabadságot az esedékességének az évében, természetben kell a munkavállaló számára biztosítani. A szabadságot – a munkaviszony megszűnésének esetét kivéve – pénzben megváltani nem lehet.

A próbaidő alatt a munkavállaló számára szabadság kiadható, de maga a munkavállaló munkaviszonya első három hónapjában nem igényelheti a szabadság kiadását a munkáltatótól. 

 

© 2018 - HRtitkok.hu

Cookie-k elfogadása