KI FIZETI SZÜLÉS UTÁN A PÉNZBELI ELLÁTÁSOKAT?

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 


Várandós vagy a közel jövőben babát tervező munkavállalóként biztos Neked is számtalanszor eszedbe jutott már az, hogy a szülés előtti hónapokban és a szülés utáni években vajon mennyibe fogsz kerülni a munkáltatódnak?


Egyáltalán jelent-e majd többlet kiadást a terhességed a munkaadódnak?

 

Ahhoz, hogy ezt a fontos kérdést tisztázni tudjuk, nézzük meg először, hogy a szülés előtti hónapokban milyen verziókra is számíthatunk:

1. Áldott állapotban is bejárhatsz dolgozni, ameddig azt az egészségi állapotod és a kisbabád megengedik. Komplikációmentes terhesség esetén akár a szülés előtti utolsó hétig/hetekig is dolgozhatsz, ez esetben a munkáltatódnak nem keletkezik miattad többlet kiadása. 

Amit munkakiesésnek, így számára anyagi veszteségként könyvelhet el a munkaadód, az a kötelező orvosi vizsgálatokon való megjelenésed időtartama, amelyekre a Munka Törvénykönyve alapján köteles Téged elengedni.

2. Sajnálatos esetben viszont előfordulhat az is, hogy váratlan egészségügyi problémák, komplikációk merülnek fel a terhességed alatt, ezért az orvosod veszélyeztetett terhesnek nyilvánít, azaz nem dolgozhatsz tovább, így azonnal táppénzes állományba kerülsz. 

Ez esetben nincs 15 napos betegszabadságra lehetőséged, hanem egyből táppénzt fognak Neked számfejteni, aminek az 1/3-át a munkaadó, 2/3-át pedig az állam fizeti.

A munkád erre az időszakra kiesik, hosszú hónapokon át másnak kell majd helyettesítenie Téged és ez még pénzébe is kerül a munkáltatódnak, ennek nyilván nem fog örülni.

Viszont van egy fontos információ, amit sok munkáltató gyakran ködösít, amivel kapcsolatosan sokszor direkt félrevezetik a munkavállalókat, miszerint a szülés utáni pénzbeli ellátásokat már nem a munkáltató fizeti, hanem az állam!

Vagyis ez azt jelenti, hogy a CSED, a GYED és a GYES a munkáltatónak nem jelent külön kiadást, ezeket a pénzbeli ellátásokat az állam fizeti.

Ennek ellenére mégis sok munkáltató- tisztelet a kivételnek- azt igyekszik sugallni a munkavállalók felé, persze magukat ezzel jobb színben feltüntetve, hogy ezeket az ellátásokat bizony nekik kell majd fizetni, de most már Ti is tudjátok, hogy ez nem így van a valóságban!

Ha a munkáltatód TB kifizetőhely, akkor ők fogják Neked számfejteni és elutalni a CSED-et és a GYED-et, de azt utána ők az utolsó forintig visszaigényelhetik vagyis visszakapják az államtól.

Ha a munkahelyed nem TB kifizetőhely, akkor sokkal egyszerűbb dolguk van, mert csak továbbítaniuk kell a területileg illetékes OEP-hez a CSED és a GYED iránti kérelmedet, amit aztán az OEP területileg illetékes szerve fog Neked számfejteni és utalni.

A GYES alanyi jogon jár, így az eleve független a munkahelytől, vagyis GYES-t akkor is kapnál, ha nem lenne munkahelyed!

Ezért kedves várandós és babát tervező munkavállalók, kérlek ne hagyjátok magatokat félrevezetni és főleg ne legyen amiatt feleslegesen lelkiismeretfurdalásotok, hogy hosszú évekig majd plussz anyagi terhet róttok a munkaadótokra azért, mert gyermeket szültök. 

Ehelyett inkább koncentráljatok magatokra és a babátokra, élvezzétek ki az áldott állapot minden pillanatát, hiszen a kisbabátok világra jövetele lesz a legnagyobb boldogság az életetekben! 

Csodás babavárást kívánok Nektek! :) 

© 2018 - HRtitkok.hu

Cookie-k elfogadása