Diplomás GYED

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az egyik vidéki ismerősöm nemrég megkeresett azzal a kérdéssel, hogyha ő felsőoktatási intézményben tanul és közben kiderül, hogy várandós, akkor neki vajon fog járni GYED? Ha igen, akkor milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy diplomás GYED-et kapjon?

Mivel úgy gondolom, hogy ez a téma több fiatal várandós hallgatót is érinthet, így ebből született meg a mai cikkem, ezzel szeretnék segíteni a hallgatói jogviszonyban gyermeket vállaló édesanyáknak.

Először is azt kell tisztáznunk, hogy a hatályos jogszabályok szerint ki jogosult jelenleg diplomás GYED-re.

Diplomás gyermekgondozási díjra jogosult: a szülő nő, aki az általános szabályok szerint (vagyis a biztosítási jogviszonya alapján) nem jogosult GYED-re; a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, de egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe; gyermeke a hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő egy éven belül születik meg; a gyermeket saját háztartásában neveli; magyar állampolgár vagy másik EGT-tagállam állampolgára és a szülés időpontjában rendelkezik magyarországi bejelentett lakóhellyel.

Fontos tudnivaló azonban, hogy ezeknek a fenti feltételeknek együttesen kell fennállniuk a diplomás GYED-re való jogosultsághoz.

Kedvező változás történt idén a diplomás GYED folyósítása terén, mert 2018. január 1-től a hallgatói jogviszony alapján megállapított GYED a gyermek születése napjától már a gyermek két éves koráig jár

Ez azért jó hír, mert 2018. január 1. előtt a diplomás GYED-et csak a gyermek egy éves koráig folyósították.

Persze fontos kérdés még, hogy mennyi is pontosan a diplomás GYED összege, ami 2018-ban a minimálbér emelkedésének köszönhetően szerencsére magasabb összeg lett.

Jelenleg a diplomás GYED összege felsőfokú alapképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér 70 százaléka, ez 2018-ban br. 96.600 Ft, míg ez az összeg mesterképzés esetén a jogosultság kezdőnapján érvényes garantált bérminimum 70 százaléka, ami 2018-ban br. 126.350 Ft. Ezekből a bruttó összegekből még SZJA-t (15%) és nyugdíjjárulékot (10%) vonnak le.

Az így kapott nettó összegek még így is jóval magasabbak, mintha GYED helyett csak GYES-t kapna az anyuka, így ha megfelelsz a fenti feltételeknek, akkor tessék megigényelni a diplomás GYED-et.

Csodás babázós éveket kívánok minden anyucinak! :)

 

© 2018 - HRtitkok.hu

Cookie-k elfogadása