FELMONDÁSI VÉDELEM

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Az egyéni tanácsadásaim során sokszor kapok a felmondási védelemmel kapcsolatos kérdéseket, amik alapján mindig szembesülök azzal, hogy a munkavállalók többségének még mindig nem teljesen egyértelmű, hogy mely esetekben állnak is felmondási védelem alatt, ezért a mai blogbejegyzésemben ezt a témát szeretném tisztázni.

A munkáltató a munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt nem szüntetheti meg felmondással.

Fontos tudnivaló, hogy a gyermek gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadság alatt a felmondási védelem mindkét szülőt megilleti.

Felmondási védelem illeti meg a munkavállaló nőt az emberi reprodukciós eljárással (lombikbébi program) összefüggő, egészségügyi intézménybne történő kezelés tartama alatt, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónapig.

A várandós és a lombikbébi programban részt vevő munkavállalót csak akkor illeti meg felmondási tilalom, ha ezt a tényt a munkáltatóval közli. A tájékoztatás akár a felmondás átadását követően is történhet. A Munka Törvénykönyve alapján a felmondás közlését követő munkavállalói tájékoztatástól számított 15 napon belül a munkáltató a felmondást írásban visszavonhatja.

Ha a munkáltató a felmondást visszavonja, akkor a munkaviszony megszüntetése és annak helyreállítása közötti időtartamot munkaviszonyban töltött időnek kell tekinteni és meg kell téríteni a munkavállaló elmaradt munkabérét, egyéb járandóságát. Elmaradt munkabérként a munkavállaló távolléti díját kell figyelembe venni.

A felmondási védelem ideje alatt közölt munkáltatói felmondás jogellenes.

Arra azonban ilyenkor is van lehetőség, hogy a felek a munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntessék.

 

 

© 2018 - HRtitkok.hu

Cookie-k elfogadása