CSED KEDVEZMÉNYSZABÁLY

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 


Sokan kérdezik tőlem, hogy a CSED kedvezményszabály akkor is érvényes-e, ha az anyuka a két gyermeke születése között például munkahelyet vált? 

Ilyen esetben hogyan fog alakulni a következő CSED megállapítása? Kevesebb vagy több lesz az új gyermek után járó CSED összege?

Ezekre a kérdésekre fogok válaszolni a mai cikkemben.

 

Ha a következő gyermek úgy születik meg, hogy az anya még az előző gyermek után GYED-et vagy GYES-t vesz igénybe, vagy a GYED vagy GYES lejártát követő egy éven belül születik meg, akkor az újabb gyermek után járó csecsemőgondozási díj naptári napi alapja nem lehet kevesebb, mint az előző gyermek után megállapított CSED napi alapja.

Viszont ezt a kedvezményszabályt csak akkor lehet alkalmazni, ha a megállapított CSED napi alapját ugyanazon biztosítási jogviszonyban szerzett jövedelem alapján állapítják meg, mint a korábbi CSED napi alapját.

Például: ha egy anyukának bruttó 500.000 Ft a fizetése, majd a GYES lejárta után munkahelyet vált és az új munkahelyén már csak bruttó 400.000 Ft lesz a jövedelme, de időközben kiderül, hogy várandós egy újabb gyermekkel, akkor hiába fog még a korábbi gyermek után igénybe vett GYES lejárta utáni 1 éven belül szülni, az új gyermek utáni ellátásnak már a bruttó 400.000 Ft-os jövedelem lesz az alapja. 

Vagyis ebben az esetben a két szülés közötti munkahely váltás miatt nem vehető igénybe a kedvezményszabály.  

Nagyon fontos, hogy a fent leírt 2 feltételnek egyszerre kell teljesülnie, ahhoz, hogy igénybe tudjuk venni a CSED kedvezményszabályt.

Erre érdemes nagyon odafigyelni, nehogy később kellemetlen meglepetés érjen minket, hogy miért lett kevesebb az új CSED összege, mint a korábban megállapított csecsemőgondozási díjé.

 

© 2018 - HRtitkok.hu

Cookie-k elfogadása